Työnantajalle

Autamme teitä tunnistamaan kansainvälisten opiskelijoiden potentiaalin ja löytämään osaavaa työvoimaa. Tarjoamme tukea ja konkreettisia työkaluja kansainvälisten työntekijöiden rekrytointiin, perehdyttämiseen ja kielen oppimiseen työpaikalla sekä suomalaiseen työkulttuuriin sopeutumiseen. Tavoitteenamme on, että kynnys kansainvälisten osaajien palkkaamiseen madaltuu ja siitä tulee luonteva osa organisaationne jokapäiväistä toimintaa.

Palvelut työnantajalle

Tiedonkeruu kansainvälisten opiskelijoiden osaamistaustoista ja työnantajaorganisaatioiden osaajatarpeista & työ- ja harjoittelupaikkatarjonnasta

Tiedonkeruu ja tiedolla johtaminen ovat keskeisiä toimenpiteitä kansainvälisten opiskelijoiden työelämään integroitumisen tukemisessa. Savonian koordinoimana hankeyhteistyössä kehitetään systemaattinen tiedonkeruun toteutustapa koskien

  • opiskelijoiden osaamistaustoja (koulutus- ja työhistoria, kielitaito, erityisosaaminen, mielenkiinnon kohteet) ja työllistymistavoitteita
  • työantajaorganisaatioiden osaajatarpeita & alueen työ- ja harjoittelupaikkatarjontaa
  • oppilaitoksesta valmistuneen (alumnin) työllistymisen seurantaa

Korkeakouluissa opiskelijoiden harjoittelu- ja kesätyöpaikkojen etsiminen on ollut heidän omalla vastuullaan. Tieto opiskelijoiden osaamistaustoista ja työllistymistavoitteista on puutteellista, ja valmistuneiden työllistymisen seurantaa ei ole tehty tarkemmalla työtehtävätasolla. Opiskelijoilla ei ole tietoa maakuntien alueella tarjolla olevista työ- ja harjoittelupaikoista ja yritysten osaajatarpeista. Myöskään työnantajaorganisaatioilla ei ole ollut riittävästi tietoa alueella opiskelevista kansainvälisistä opiskelijoista.

Ensimmäisenä toimenpiteenä hankkeessa on julkaistu systemaattinen ja vuosittain toistuva opiskelijakysely. Kyselyyn saatujen vastausten perusteella muodostuu Talent Pool -osaajapankki, jokamahdollistaa kohdennettujen tapaamisten järjestämisen kansainvälisten opiskelijoiden ja työnantajien kesken.

Lisätietoja:
Eini Puhakka, Savonia AMK, eini.puhakka@savonia.fi

Firmatiimi

Savonia on kehittämässä muiden oppilaitosten kanssa yhteistyössä opiskelijatiimivetoista toimintamallia oppilaitosten yritysyhteistyötä tehostamaan. Savonia varaa yritysyhteistyöasiantuntijan kehittämään toimintamallia ja toimimaan tiimien valmentajana ja yritysyhteistyöhenkilönä. Asiantuntijan tehtävänä on toimia ”päänavaajana” työnantajien suuntaan, esitellä työnantajaverkostot tiimille ja neuvotella harjoittelupaikkojen ja yritysyhteistyöprojektien saamisesta. Asiantuntijan tehtävänä on Talent Hub yhteistyössä kerätyn opiskelijatiedon avulla auttaa alueen yrityksiä löytämään sopivan kv-opiskelijan. Tavoitteena on lisätä yritysyhteistyötä, löytää harjoittelupaikkoja, opiskelijaprojektitöitä, työpaikalla oppimisen mahdollisuuksia ja osa-aikatöitä. Tiimi voi tehdä myös tilausprojekteja. Työnantajille tiimi tarjoaa uudenlaisen tavan löytää osaajia.

Lisätietoja:
Johanna Taavitsainen, Savonia AMK, johanna.taavitsainen@savonia.fi
Sanna Jeskanen, Karelia AMK, sanna.jeskanen@karelia.fi

Mentorointiohjelma

Vuosittain toteutettava mentorointiohjelma auttaa kansainvälisiä opiskelijoita tutustumaan suomalaiseen työelämään ja rakentamaan verkostoja. Ohjelman mentorit ovat eri alojen asiantuntijoita. Mentorointi toteutetaan pienissä ryhmissä. Ensimmäisen mentorointiohjelman hakuvaihe oli loka-marraskuussa 2023. Mentorointiryhmien tapaamiset toteutuvat tammi-toukokuun 2024 aikana. Seuraavan mentorointiohjelman aikataulu ja toteutustapa julkaistaan kevään 2024 aikana.

Lisätietoja:
Marko Pietilä, UEF, marko.pietila@uef.fi
Minna Tarvainen, Savonia AMK, minna.tarvainen@savonia.fi

Rekrytointi- ja verkostoitumistapahtumat

Järjestämme yhteistyössä sidosryhmäorganisaatioidemme kanssa erilaisia rekrytointi- ja verkostoitumistapahtumia.

Lisätietoja:
Johanna Taavitsainen, Savonia UAS, johanna.taavitsainen@savonia.fi

Työpaikkaohjaajakoulutus

Ammatilliset oppilaitokset tarjoavat työelämälle maksuttomia Työpaikkaohjaaja -koulutuksia, mutta kansainvälisten opiskelijoiden huomioiminen niissä on pintapuolista. Vastaavasti korkeakouluissa ei ole tarjolla työpaikkaohjaaja-koulutusta lainkaan esim. työharjoitteluun menevien opiskelijoiden työpaikoille, joten koulutusta laajennetaan korkeakouluharjoittelijoiden esimiehille. Hankeverkostossa päivitetään ja yhdistetään käytössä olevat koulutusaineistot sekä niitä jalostetaan tämän hankkeen tuotoksilla. Tavoitteena on madaltaa alueen työpaikkojen kynnystä tarjota harjoittelu- tai työpaikkaa kv-taustaisille henkilöille. Työpaikkaohjaaja -koulutusmateriaali pitää sisällään esim.- Maahanmuuttajan opiskelu Suomessa – Polut työelämän- Työpaikkaohjaaja opiskelijan ohjaajana (mm. Työpaikkaohjaajan merkitys, roolit ja tehtävät, Perehdytys työpaikalla, Työelämätaidot ja erityisen tuen tarve, Ohjaaminen ja ohjaustyylit ratkaisukeskeisesti, Palautteen antaminen ja arviointi, Työpaikkaohjaaja osaamisen arvioijana).

Lisätietoja:
Mirja Iskanius, YSAO, mirja.iskanius@ysao.fi

Työnantajan palvelumalli

Sakkyn johdolla kehitetään yritysten työvoiman saannin ratkaisemiseksi suunnattua palvelumallia, jossa tehdään yhteistyötä maakuntien ja niiden kuntien koulutus-, työllisyys- ja elinkeinopalveluiden kanssa. Sakkyn asiantuntija kokoaa hankkeen oppilaitoksista ja kuntien/julkisista palveluista tiimin, joka sitoutuu kokoontumaan n. 1 krt/kk ratkaisemaan palveluun hakeutuneiden yritysten tai yritysryppäiden rekrytointitarpeita. Palvelu kokoaa työnantajalle tietoa alan valmistuvista/harjoittelua hakevista opiskelijoista, alueella jo olevista alan työnhakijoista, tapahtumista ja työllistämisen eri tukimuodoista yhteyshenkilöineen. Malli lisää toimijoiden oppivaa vuorovaikutusta.

Lisätietoja:
Pauliina Korhonen, SAKKY, pauliina.korhonen@sakky.fi

Klusteriyhteistyö

Maakuntien älykkään erikoistumisen toimialat ovat muodostaneet useita toimialaklustereita. Sakkyn johdolla kehitämme klusteriyhteistyötä, jossa edistämme klusterin toimialan yritysten kv-rekrytoinnin osaamista ja tuotamme yhteistyössä toimialoille kohdennettua koulutustietoa. Klusteriyhteistyössä järjestetään kokouksia halukkaiden maakunnan klusterien (5-8) kanssa 2 krt/v. Niissä suunnitellaan ja täsmennetään toimialakohtaiset rekrytointia tukevat toimenpiteet ja kootaan klustereille toimialoittaiset koulutustiedotteet.

Lisätietoja:
Pauliina Korhonen, SAKKY, pauliina.korhonen@sakky.fi
Johanna Taavitsainen, Savonia AMK, johanna.taavitsainen@savonia.fi